– Det er kjærligheten til Kristus som fører oss sammen

21 seminarister, søstre og ordensbrødre forlater kapellet med andakt idet bønnefelleskapet glir over i et bordfellesskap. Samtalen går løst på både svensk, dansk, norsk, finsk og engelsk. Vi er på årets samling for Pro Scandiae Populis («for det skandinaviske folk»), foreningen for nordiske preste- og ordenskandidater.

Mesteren på å sjonglerer mellom alle språkene, er Sigurd Sverre Stangeland. Han er fra Norge, men prestestudent for Danmark og har i tillegg mange minner fra oppveksten med sin svenske tante. Det siste året har han vært nestleder i PSP og sentral i å arrangere samlingen, som finner sted i Sverige 10.-14. august. Temaet er «Ordensliv i Norden» og han er derfor glad for at vi har fått med mange søstre og brødre:

– Det var tydelig at foredraget og diskusjonen med søster Veronika inspirerte og engasjerte. Spesielt overraskende var det å høre at Sverige først i 1977 gjorde lovendringen som tillot klosterliv i landet.

ordensliv-i-norden-web

– Det er veldig inspirerende å være akkurat her på Berget, sier danske Daniel Steinert Ebert. Årets PSP finner sted sammen fellesskapet som driver et økumenisk retrettsenter utenfor Rättvik. – Det er godt å se at det har en økumenisk dialog her i Sverige, jeg tror ikke vi har noe lignende i Danmark.

Daniel er den eneste danskfødte seminaristen i verden, og skal snart starte på sitt andre år ved St. Mary’s College i Oscott, England. Det som går igjen når vi snakker med deltakerne, er at alle trekker frem hvor viktig det er å treffe andre nordiske seminarister og ordenskandidater, utveksle ideer og bygge vennskap. Finske Viktor Airava skal bli dominikaner og vet godt hvordan det er å føle seg som den eneste.

– Selv om det finnes andre, er vi spredt ut over et så stort område. Jeg hadde for eksempel hørt om at Tuomas fantes, men ikke truffet ham før vi møttes her. Jeg er også overrasket over hvor mange religiøse vi har i Skandinavia, spesielt at det er benediktinere i Sverige. Så det å være her styrker ikke bare min tro, men også bevisstheten om at jeg vil fortsette mot målet.

Formålet med PSP at kandidatene kan finne inspirasjon og støtte i hverandre ved å be og feirer messe sammen, ta del i foredrag og diskusjon, spise godt og ha tid til uformell mingling. Rundt midnatt sitter for eksempel fortsatt en gruppe og diskuterer Johannes av korset over et glass vin.

Lørdag blir det tydeligere hvor viktig det er å tilbringe flere dager sammen. Under utflukten til Mora fikk de som kanskje ennå ikke hadde snakket sammen blitt bedre kjent, og gamle vennskap fordypet. Vi var på utstilling av kunsten til Anders Zorn og fikk guidet omvisning på gården han så kreativt hadde bygd. Noe den svenske seminaristene Joakim Breding, som selv har bakgrunn som kunstner og maler, satte stor pris på. – Den nordiske kulturen er noe vi deler sammen, vi er ikke så ulike her i nord. Så det kulturelle er et viktig innslag på PSP.

Han har vært på St Sigfrids presteseminar i Uppsala i fire år og skal nå flytte til Roma for sitt siste år med studier. Der gleder han seg til å fortsette å holde kontakten med blant annet nordmennene og danskene han har blitt kjent med gjennom PSP. Daniel er enig i at PSP ikke bare handler om å hygge seg noen dager, men at det åndelige og sosiale fellesskapet skal hjelpe oss å realisere vårt Kristne oppdrag.

– Vi har fått troens gave, og det er noe som skal deles med hele menneskeheten. Det er et stort oppdrag, og er det som forener oss. Foruten Kristus hadde det vært helt meningsløst å samles her. Vi er her fordi vi har den samme kjærlighet til den samme person. Så det viktige spørsmålet blir hva vi kan få til sammen, hva vi kan sette i gang her og nå. Og jeg håper det som bygges her betyr at vi kan trekke mer på hverandre i fremtiden.

br-jonathan-og-sr-katarina-pa-zornmuseet-web

Nettopp dette med å diskutere hva vi skal gjøre fremover og avholde valg, opptok en viktig dag på PSP. Neste års PSP vil finne sted i Finland og handle om ny-evangelisering. Konferansen takket Lars Dahlander for to års innsats som leder. Sigurd Sverre, som allerede har ut utvist sin dyktighet, ble valgt til ny formann og får med seg Josef Ottersen fra Norge som nestformann.